Een Nederlands bedrijf dat een server aan een klant verhuurde die gebruikt werd om Oekraïense sites plat te leggen is bereid die gegevens aan de politie te geven. Dat zegt de eigenaar van het bedrijf woensdag tegen NRC nadat BNR een week eerder onthulde dat de Nederlandse server bij de aanval was gebruikt.

Verschillende websites van Oekraïense overheidsinstanties en banken waren vorige week urenlang niet bereikbaar door cyberaanvallen. Veiligheidsdiensten van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Oekraïne gaan ervan uit dat de Russische inlichtingendienst GRU achter de praktijken zit.

De politie heeft de twee Nederlandse bedrijven die betrokken waren bij de aanval gevraagd de server offline te halen, meldde BNR vorige week.

De eigenaar van een van die bedrijven, SKB Enterprises, wil tegen NRC niet zeggen wie de klant precies is, maar zegt de informatie wel aan de politie te geven als die daarom vraagt. "We controleren de identiteit van onze klanten. Als de politie die informatie opvraagt, kunnen ze het krijgen."

De eigenaar van het bedrijf zei eerder al tegen BNR dat hij de server op verzoek van de politie offline had gehaald. Destijds had de politie nog geen nadere gegevens bij hem opgevraagd, schreef de radiozender.

Verbetering: In een eerdere versie van dit artikel ontbrak dat BNR een week voor NRC al onthulde dat de Nederlandse server bij de aanval was betrokken.