Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Starship

Eerste baanvlucht van Starship-raket van SpaceX mogelijk in maart

SpaceX verwacht in maart toestemming te krijgen om zijn Starship-raket voor het eerste naar de ruimte te lanceren. Mogelijk vindt de baanvlucht nog dezelfde maand doorgang. Dat zei SpaceX-directeur Elon Musk tijdens een presentatie, schrijft ABC News.
Door NU.nl

De lancering van Starship wordt al lang verwacht. SpaceX wil proberen de raket in een baan rond de aarde te krijgen. Het is uiteindelijk de bedoeling dat Starship astronauten naar de maan en daarna naar Mars brengt.

Zover is het nog lang niet. Met de eerste paar vluchten zijn veel risico's gemoeid, zei Musk eerder. Hoewel hij rekent op mislukkingen, is hij er wel zeker van dat Starship voor het einde van dit jaar nog een geslaagde baanvlucht maakt.

"We willen de hobbels op de weg gladstrijken met satelliet- en testmissies voordat we mensen aan boord laten", zegt Musk.

In augustus werd de volledige Starship-raket voor het eerst in elkaar gezet. Die bestaat uit twee delen: een passagiers- en cargogedeelte met zes raketmotoren (die heet ook Starship) en een grote stuwraket, een bundeling van 29 raketmotoren (de Super Heavy).

Eind december vorig jaar werd bekend dat de eerste vlucht van Starship vertraging opliep, omdat de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA "een belangrijke milieuevaluatie" moest uitvoeren. De einddatum van het onderzoek werd verschoven naar 28 februari 2022.

Het bovenste deel van de Starship is al een aantal keer getest met verschillende lanceringen. Vorig jaar in mei lukte het voor het eerst om een Starship-raket na de lancering ook weer te laten landen.

Beeld uit video: SpaceX-Marsraket landt voor het eerst met succes na testvlucht1:06
Afspelen knop

SpaceX-Marsraket landt voor het eerst met succes na testvlucht

SpaceX-Marsraket landt voor het eerst met succes na testvlucht


Lees meer over:

SpaceXElon MuskTech

Aanbevolen artikelen