
Stichting eist duidelijkheid van ministerie over schadevergoeding datalek GGD
De stichting zegt dat er meer dan 6,5 miljoen gedupeerden van het datalek zijn. Van sommigen zijn privégegevens gestolen, bij anderen had dit kunnen gebeuren. De stichting wil dat zij daar bij elkaar ruim 3 miljard euro schadevergoeding voor krijgen.
Het gat in de systemen is volgens ICAM nog altijd niet helemaal verholpen. De stichting wil binnen acht weken uitleg over de aanpak daarvan.
Ruim 80.000 mensen hebben zich aangesloten bij de collectieve actie. De kosten van het proces worden voorgeschoten door het bedrijf Liesker Procesfinanciering uit Breda. Als de schadeclaim wordt toegewezen, krijgt het bedrijf 20 procent van de vergoeding, tot maximaal vijf keer het voorgeschoten bedrag.
Medewerkers van GGD-callcenters haalden de gegevens van mensen die zich lieten testen op een coronabesmetting uit de computersystemen. Die informatie werd vervolgens te koop aangeboden op ondergrondse online marktplaatsen. Op zulke sites wordt veel geld betaald voor privégegevens van mensen, omdat criminelen zulke informatie kunnen gebruiken om mensen op te lichten.
GGD: Gegevens van 1.250 mensen gestolen en verkocht
De hoofdverdachten werden in september veroordeeld. Een van hen bood onder meer gegevens van misdaadverslaggevers Peter R. de Vries en John van den Heuvel te koop aan. Ook neusde hij in dossiers van mensen als Lil Kleine, Badr Hari en Jesse Klaver.
Volgens koepelorganisatie GGD GHOR Nederland zijn de gegevens van ongeveer 1.250 mensen daadwerkelijk gestolen en mogelijk verkocht.
De schadeclaim is gericht tegen het ministerie "omdat dat verantwoordelijk is voor het ontwerp van de IT-systemen die de GGD's gebruiken", aldus de initiatiefnemers.