De Europese Centrale Bank (ECB) bereidt banken voor op mogelijke door Rusland geïnitieerde cyberaanvallen, zeggen twee bronnen tegen persbureau Reuters. De aanvallen zouden mogelijk een vergelding zijn voor maatregelen van het Westen als Rusland Oekraïne binnenvalt.

De ECB, die toezicht houdt op de grootste geldschieters van Europa, zou bij de banken hebben geïnformeerd naar hun bescherming tegen dergelijke aanvallen.

Ook zouden financiële instellingen tests hebben uitgevoerd om na te gaan in hoeverre ze zich kunnen verdedigen tegen Russische cyberaanvallen, zeggen de anonieme bronnen. De ECB weigert commentaar te geven.

Het Westen vreest voor een Russische inval in buurland Oekraïne, maar volgens president Vladimir Poetin van Rusland dreigt er juist oorlog als Oekraïne zich aansluit bij het militaire bondgenootschap NAVO.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz, de Franse president Emmanuel Macron en de Poolse president Andrzej Duda hielden dinsdagavond in Berlijn een crisisberaad. De drie streven ernaar de vrede te bewaren, zei Scholz, verwijzend naar de spanningen rond Oekraïne.