Donderdag 11 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Zweedse prijsvergelijker eist 2,1 miljard euro van Google

De Zweedse prijsvergelijker PriceRunner heeft Google aangeklaagd en eist omgerekend 2,1 miljard euro. Het bedrijf vindt dat de techgigant de wet heeft overtreden omdat het de eigen prijsvergelijkingsdienst Google Shopping heeft voorgetrokken.
Door NU.nl/ANP

De Europese Commissie legde Google om dezelfde reden in 2017 al een boete van 2,4 miljard euro op. Het techbedrijf tekende daar onlangs opnieuw beroep tegen aan.

Vorig jaar werd een eerste beroep van het Amerikaanse bedrijf bij een lagere Europese rechter afgewezen. Het Gerecht van de Europese Unie noemde de overtreding van het bedrijf "bijzonder ernstig" en "moedwillig".

Het gunstig uitlichten van Google Shopping en het naar beneden duwen van alternatieve diensten in de zoekresultaten hinderen de vrije concurrentie, constateerde de rechtbank. Het voortrekken van Google Shopping zou het einde van sommige concurrenten kunnen betekenen en zou mogelijk leiden tot minder innovatie en minder keuze voor consumenten.

"Dit is voor veel Europese bedrijven een kwestie van overleven", zegt PriceRunner-topman Mikael Lindahl in een toelichting. Het bedrijf verwacht dat het uiteindelijke schadebedrag hoger zal uitvallen dan 2,1 miljard euro, omdat de overtredingen nog steeds doorgaan.

Google hield tot nu toe steeds vol dat de zoekresultaten voor online winkelen alleen maar werden aangepast om gebruikers beter van dienst te zijn. Het Gerecht van de Europese Unie verwierp dat argument. Ook als een andere dienst relevanter was dan Google Shopping kreeg die laatste toch voorrang.


Lees meer over:

GoogleZwedenTech

Aanbevolen artikelen