Sony neemt Halo- en Destiny-ontwikkelaar Bungie over. Het Japanse techconcern heeft 3,6 miljard dollar (zo'n 3,2 miljard euro) voor de voormalige Microsoft-studio betaald.

De deal van Sony is de derde grote deal in de videogamesindustrie in korte tijd. Onlangs maakte Microsoft bekend Activision Blizzard over te nemen voor een bedrag van 69 miljard dollar. Eerder kocht Take-Two Interactive de maker van mobiele games Zynga.

Met de overname van Bungie krijgt Sony de populaire first-person shooter Destiny in handen. Daarmee wil het bedrijf de concurrentie aangaan met het immens populaire Call of Duty van Activision.

Microsoft zou nog zeker drie nieuwe Call of Duty-games willen uitbrengen voor de PlayStation van Sony. Maar mogelijk houdt het Amerikaanse techconcern de games daarna exclusief voor zijn Xbox-console en Windows-computers. Sony zegt op zijn beurt dat Destiny 2 en nieuwe titels niet exclusief blijven voor de PlayStation.

Het is zeker niet voor het eerst dat Sony een gamestudio koopt, maar de overname is veruit de grootste in de afgelopen tien jaar voor het Japanse bedrijf. Doorgaans koopt Sony minder gevestigde namen die ze daarna helpen met het vermarkten en ontwikkelen van games. Dat gebeurde eerder met Naughty Dog en Guerrilla Games.

Bungie werd opgericht in 1991 en hielp mede de Xbox op de kaart te zetten. Microsoft betaalde ongeveer 30 miljoen dollar om de studio over te nemen toen Halo als game nog in ontwikkeling was. Bungie kwam in 2007 los van Microsoft.