Diverse Finse diplomaten zijn slachtoffer geworden van spionagesoftware Pegasus, meldt het Finse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag. Zonder dat ze het doorhadden zijn hun telefoons met de spyware geïnfecteerd.

De slachtoffers van de cyberaanval zijn Finse diplomaten die voornamelijk in het buitenland werken. Inmiddels is de spionage via de spyware beëindigd, meldt het ministerie. Het is niet bekend wie de diplomaten heeft bespioneerd.

Welke informatie de daders hebben buitgemaakt, is niet duidelijk. Hoewel de gegevens die via de telefoons worden uitgewisseld geen belangrijke staatsgeheimen zijn, kunnen ze wel vertrouwelijk zijn, zegt het ministerie. Verdere details over de spionage, zoals hoeveel diplomaten er slachtoffer van zijn geworden, meldt het ministerie niet.

NSO Group, de ontwikkelaar van de spionagesoftware, heeft nog niet gereageerd op het bericht van de Finse overheid.

Pegasus kan worden gebruikt om toegang te krijgen tot informatie op telefoons. De malware infecteert de toestellen, waarna vrijwel alles is uit te lezen. Zo kan de software berichten kopiëren, door foto's bladeren en gesprekken opnemen.

Met alle informatie die het programma verzamelt, kan in potentie worden nagegaan waar de gebruiker is geweest en met wie diegene contact had. Dat bleek handig bij de jacht op terroristen en criminelen, maar sommige landen zouden de spyware ook gebruiken om activisten, journalisten en diplomaten te bespioneren.