Het Chinese ruimtevaartagentschap CNSA heeft vrijdag zijn plannen voor de komende vijf jaar bekendgemaakt. Daar staat onder andere in dat de organisatie nog twee ruimtesondes naar de maan wil sturen. Wanneer de nieuwe ruimtesondes naar de maan worden gebracht, meldt CNSA niet.

De ruimtesonde Chang'e 6 moet, net als zijn voorganger Chang'e 5, op de maan steenmonsters verzamelen. Dit gaat de rover doen op de noord- en zuidpool van de maan. De Chang'e 7 moet het landschap van de poolgebieden gaan verkennen.

Ook wil CNSA verder met het ontwikkelen van de Chang'e 8. Welke taak deze ruimtesonde gaat krijgen, is nog niet bekendgemaakt. Verder wil China bekijken of het land binnen vijf jaar onbemande ruimtevaartuigen richting Jupiter kan sturen.

China wil op de lange termijn mensen op de maan laten landen. Voordat het Aziatische land dit gaat doen, wil het eerst meer onderzoek doen naar het maanlandschap. Chang'e 5 maakte in 2020 een landing op de maan en nam daar monsters. Deze maanstenen werden vervolgens naar aarde gebracht voor wetenschappelijk onderzoek. Het was voor het eerst in veertig jaar dat dit gebeurde.