Het Street Art Museum Amsterdam (SAMA), het socialemediaplatform Quodari, het softwarebedrijf Summitto en het Centrum Informatiebeveiliging en Privacybescherming (CIP) hebben vrijdag een Nederlandse Privacy Award gekregen.

De awards worden sinds 2015 jaarlijks uitgereikt op de Europese dag van de Privacy. De verkiezing wordt georganiseerd door ECP en Privacy First.

SAMA haalde de award binnen met het project Privacy First, waarmee het museum probeert de bewustwording van inwoners over privacy te bevorderen. Meer dan tachtig kunstenaars werden uitgenodigd om een ontwerp te maken. Daaruit werden uiteindelijk drie muurschilderingen gekozen en die zijn tentoongesteld.

Het sociale medium Quodari is vorig jaar uitgebracht en geeft gebruikers zelf de controle over hun data en content. De privacy van gebruikers staat voorop en daarom is Quodari volgens de jury een eerlijk alternatief voor grote, bekende socialemediaplatformen.

Summitto kreeg de prijs voor het ontwikkelen van software voor belastingdiensten om btw-fraude tegen te gaan. "Waar bestaande oplossingen massaal op een gecentraliseerde wijze data verzamelen, die vaak in plain text worden opgeslagen, zorgt deze oplossing ervoor dat btw-fraude kan worden bestreden zonder daadwerkelijk data op te slaan", schrijft de jury.

De aanmoedigingsprijs ging naar het CIP. Volgens de jury heeft het centrum zich het afgelopen jaar ondanks de coronacrisis "enorm ingespannen" om het netwerk onderhouden met digitale webinars, podcasts, workshops en games.