Voor het eerst heeft een robot zonder enige hulp van een mens een kijkoperatie uitgevoerd bij een varken, schrijft The Guardian. De robotchirurg heeft "aanzienlijk betere" resultaten geboekt dan menselijke collega's die dezelfde procedure uitvoerden, zeggen Amerikaanse onderzoekers.

Bij vier zelfstandig uitgevoerde kijkoperaties blonk de robot uit in het verbinden van twee uiteinden van de darm - een procedure die geldt als een van de meest ingewikkelde en verfijnde ingrepen in de buikchirurgie.

Volgens Science Robotics vereist de procedure een hoge mate van precisie en terugkerende bewegingen. Wetenschappers van de Johns Hopkins University, waar de operaties zijn uitgevoerd, zijn enthousiast.

De Smart Tissue Autonomous Robot (Star) is een visueel gestuurd systeem dat speciaal is ontworpen voor het hechten van zacht weefsel. In 2016 lukte het een eerder model om met menselijke begeleiding de darmen van een varken te repareren, maar er was een grote inkeping nodig om toegang te krijgen tot de darm.

Deskundigen zeggen dat het operatieveld nu beter in beeld wordt gebracht dankzij nieuwe gespecialiseerde hechtgereedschappen en beeldvormingssystemen. Daardoor is meer chirurgische precisie mogelijk.

Robot kan zich nu snel aanpassen aan situatie

Tot nu toe was het voor robots moeilijk om operaties van zachte weefsels uit te voeren, omdat deze vorm van chirurgie onvoorspelbaar kan zijn, waardoor de robots zich snel moeten kunnen aanpassen om onverwachte hindernissen te kunnen nemen.

Door een nieuw besturingssysteem kan de Star het operatieplan in realtime aanpassen, net zoals een menselijke chirurg dat zou doen. De wetenschappers zien het succes als een stap richting volledig geautomatiseerde robotchirurgie.