De procureurs-generaal van de Amerikaanse staten Texas, Indiana en Washington slepen Google voor de rechter. De techgigant zou door middel van misleidende tactieken locatiegegevens van gebruikers hebben verkregen om gerichter te kunnen adverteren, staat in de aanklacht.

De ongeoorloofde gegevensverzameling zou hebben plaatsgevonden tussen 2014 en 2019. Het betreft smartphones met Googles besturingssysteem Android. Volgens de openbaar aanklagers bleef Google met verschillende apps de locatie van de smartphones tracken, zelfs als gebruikers die functie hadden uitgeschakeld.

"In werkelijkheid hebben consumenten die Google-producten gebruiken geen andere mogelijkheid dan het bedrijf toestaan hun locatie te verzamelen, op te slaan en te gebruiken, ongeacht de instellingen die ze kiezen", staat in de aanklacht.

De aanklagers vinden ook dat Google tegenstrijdige en verwarrende instellingen gebruikt. Daardoor wordt het voor consumenten moeilijker om het delen van persoonsgegevens tegen te gaan, vinden zij.

Google ontkent de beschuldigingen tegenover The Verge. "De procureurs-generaal starten een zaak op basis van onjuiste claims en verouderde beweringen over onze instellingen", aldus een woordvoerder.