Ruimtetelescoop James Webb is maandagavond aangekomen op zijn eindbestemming, de plek waarvandaan hij de komende decennia het heelal moet observeren.

Met een kleine koersverandering kwam hij in zijn baan rond de zon. De sonde heeft in iets minder dan een maand tijd ongeveer 1,46 miljoen kilometer afgelegd.

De vluchtleiding zette maandag de motoren van de telescoop 297 seconden lang aan, precies zoals gepland. Daardoor ging de snelheid iets omhoog, precies genoeg om hem "in te parkeren".

De James Webb-telescoop vliegt nu op een stabiele plek in de schaduw van de aarde en draait met de aarde mee rond de zon. Hij verbruikt daar zo min mogelijk energie, heeft vrij zicht en kan eenvoudig beelden en meetdata doorsturen.

De ruimtetelescoop kan op zijn eindbestemming nog niet meteen aan de slag. Een van de meetinstrumenten aan boord moet worden gekoeld tot 266 graden onder nul. Dat duurt ongeveer een maand. Daarna duurt het een paar maanden om te testen of alles goed werkt. In de zomer kan de James Webb-ruimtetelescoop waarschijnlijk de eerste metingen verrichten.

Zoeken naar planeten en sterrenstelsels

De James Webb is de opvolger van de beroemde ruimtetelescoop Hubble. De nieuwe telescoop moet onder meer zoeken naar planeten waar misschien leven mogelijk is, verre sterrenstelsels en sporen van de oerknal. Het project kost in totaal ongeveer 8 miljard euro.

De nieuwe ruimtetelescoop is ongeveer zo groot als een tennisbaan. De kern is een 6,5 meter grote spiegel, zes keer zo groot als die van de Hubble. Die spiegel werd twee weken geleden opengeklapt. Hij vangt het licht uit de ruimte op en kaatst dat naar een tweede spiegel, die het licht bundelt en naar de meetinstrumenten aan boord stuurt.

Zo verliep de reis van de James Webb-telescoop en dit gaat-ie doen
114
Zo verliep de reis van de James Webb-telescoop en dit gaat-ie doen