Het account van de Australische premier Scott Morrison op het Chinese platform WeChat is overgenomen door het Chinese bedrijf Fuzhou 985 Technology. Eerder hebben Australische politici China ervan beschuldigd zich met het account te hebben bemoeid.

Een werknemer van Fuzhou 985 Technology heeft tegen persbureau Reuters gezegd dat zijn bedrijf het account heeft overgenomen van een "persoon in China". Ook zei deze werknemer niet te hebben geweten dat Morrison het account gebruikte. Het bedrijf wilde een account met veel volgers uit de Chinese gemeenschap in Australië kopen. Het is niet bekend wie het account van de Australische premier heeft verkocht.

Morrison maakte zijn WeChat-account in 2019 aan om makkelijker contact te kunnen leggen met de Chinese gemeenschap in Australië. Uit WeChat-gegevens blijkt dat het account op de naam van een Chinees staatsburger staat geregistreerd. Deze persoon is als accountbeheerder aangeduid.

Het bureau dat Morrisons socialmedia-account beheert, verloor afgelopen juli de toegang daartoe. Begin januari verzocht het bureau WeChat om het account terug te geven, zeggen twee bronnen die nauw bij de zaak betrokken zijn. Het chatplatform ging niet op dat verzoek in.

Tencent, moederbedrijf van WeChat, meldt dat er onenigheid is over wie de rechtmatige eigenaar van het account is. Het account wordt nu beheerd door Fuzhou 985 Technology en heeft de naam Australia China New Life gekregen. De 76.000 volgers hebben een melding ontvangen waarin staat dat het account het Chinese leven in Australië zal promoten.

De Australische senator en Morrisons partijgenoot James Paterson beschuldigt China maandag van "buitenlandse inmenging in de Australische democratie". Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het gaat om een kwestie tussen WeChat en Australische politici.