De politie stuurt ongeveer 3.500 drugsgebruikers in Nijmegen en omgeving maandag een sms-bom waarin de ontvangers geadviseerd worden om hulp te zoeken voor hun verslaving. De telefoonnummers zijn gevonden op telefoons van drugsdealers.

De telefoons van de drugsdealers zijn in beslag genomen toen een vermoedelijk groot dealernetwerk in november werd opgerold in de omgeving van Nijmegen.

Volgens een woordvoerder van de politie zullen de gevonden telefoonnummers eenmalig worden gebruikt voor het versturen van de sms-bom. Dit gebeurt in overleg met en met toestemming van de officier van justitie, zo laat de woordvoerder aan NU.nl weten. De politie is wel verbaasd over het grote aantal contacten dat in de telefoons van drugsdealers werd gevonden.

"Omdat we in de telefoons van dealers zien hoe schadelijk dit voor sommige gebruikers uitpakt, wordt maandag een sms-bericht verstuurd", zegt Hubert Bruls, de burgemeester van Nijmegen. In het sms-bericht zal worden verwezen naar de website stoppenmetdrugs024.nl. Hierop staan verhalen van mensen die erin geslaagd zijn van hun verslaving af te komen. Ook stuurt de politie een overzicht van instanties en zelfhulpgroepen.

Politie las 'schrijnende' verhalen in telefoons van dealers

Deze drugsorganisatie was dag en nacht bereikbaar om te leveren, zegt Lonneke Hordijk, teamchef bij de Nijmeegse politie. "Het lijkt echt een soort winkel, zelfs met kortingsacties."

Volgens Hordijk is in de telefoons te zien dat drugsgebruik niet onschuldig is. "Mensen die hun laatste euro's gebruiken om drugs te kopen, omdat ze anders ontwenningsverschijnselen krijgen. We zien hoe gezinnen eraan kapotgaan en hoe een vrouw een dealer zelfs smeekt om geen drugs meer te leveren aan haar man. Mensen met kinderen, die nog snel even drugs nodig hebben voordat de kinderen thuis zijn. Drugs in ruil voor seks met de dealer. Mensen die er ziek van worden. Het is echt schrijnend."

In het onderzoek naar het drugsnetwerk deed de politie in november op elf plekken een inval. Daarbij werd in Nijmegen een drugslab gevonden, met ruim 200 liter GHB, 60 kilo amfetaminepasta, 1,5 kilo xtc, ruim 1 kilo cocaïne en nog meer drugs. Bij verscheidene verdachten werden kleinere hoeveelheden harddrugs gevonden, die bestemd waren voor de handel.

"We zien dat er veel mensen zijn die drugs gebruiken en hierdoor in de problemen zijn geraakt. Je bent niet alleen, er is hulp. En tegelijkertijd hoop ik dat deze actie incidentele gebruikers afschrikt: laat het niet zover komen", besluit burgemeester Bruls.