Het Israëlische openbaar ministerie is een onderzoek gestart naar de politie. Dat gebeurt na berichten dat agenten illegaal gebruik hebben gemaakt van de omstreden spionagesoftware Pegasus.

Het financiële dagblad Calcalist schreef dat de Israëlische politie Pegasus zou hebben gebruikt om onder meer leiders van antiregeringsprotesten te volgen. Soms gebeurde dat zonder de vereiste gerechtelijke bevelen. De berichten leidden er al toe dat het Israëlische parlement bij de politieleiding om uitleg heeft gevraagd.

Openbaar aanklager Avichai Mandelblit schrijft in een brief aan de politieleiding dat een eerste onderzoek geen bewijs heeft opgeleverd van systematisch misbruik van Pegasus door de politie.

Ook politiechef Kobi Shabtai zegt in een reactie dat een intern onderzoek nog geen misbruik aan het licht heeft gebracht. Hij zegt volledige medewerking te verlenen aan het onderzoek van het OM. "Als blijkt dat er specifieke gevallen zijn die afwijken van de procedures, zullen we actie ondernemen om dat te herstellen en te verbeteren. Daarvoor zullen alle groepen samenwerken en volledige openheid geven."

De spionagesoftware Pegasus wordt gemaakt door het Israëlische bedrijf NSO Group. Sinds november vorig jaar staat het bedrijf op een zwarte lijst van de Amerikaanse overheid. De werkzaamheden van NSO zouden volgens de Verenigde Staten de nationale veiligheid in gevaar brengen.

Vorig jaar ontdekten onderzoeksjournalisten van het Franse collectief Forbidden Stories al dat Pegasus werd gebruikt tegen prominenten als de Franse president Emmanuel Macron en de Marokkaanse koning Mohammed VI. Bepaalde overheden zouden de software ook inzetten om mensenrechtenactivisten, dissidenten en politieke tegenstanders te bespioneren.