Klanten die nog gebruikmaken van de gratis versie van Googles zakelijke software G Suite moeten vanaf 1 juli overstappen naar een betaald Workspace-pakket. Het oude G Suite-pakket is al sinds 2012 niet meer beschikbaar voor nieuwe gebruikers.

Klanten die nog wel gebruikmaakten van het zogenoemde Legacy-pakket van G Suite betalen daar nu nog niet voor. Dat verandert vanaf juli, blijkt uit een blogbericht van Google. Ook heeft het bedrijf de betreffende klanten een e-mail gestuurd.

In G Suite (inmiddels Google Workspace) worden zakelijke apps van Google gebundeld, zoals Gmail, Agenda, Meet, Chat, Drive en Docs. Ook krijgen klanten toegang tot cloudopslag.

Huidige klanten van de gratis versie krijgen tot 1 mei de tijd om zich in te schrijven voor een betaald abonnement, dat in juli in werking treedt. Als er niets wordt gekozen, doet Google dat zelf. Het bedrijf zal dan een abonnement kiezen dat past bij het gebruik van de organisatie.

Als klanten voor 1 juli geen betaalmethode hebben geselecteerd, zal Google hun abonnement voor zestig dagen schorsen.

Er bestaan momenteel nog twee gratis pakketten van Workspace: een versie voor stichtingen en een pakket voor onderwijsinstellingen met iets minder functies dan de betaalde versie.