Privégegevens van 515.000 mensen gelekt na cyberaanval op Rode Kruis
Het gaat ook om informatie over mensen die op zoek zijn naar familieleden die zij uit het oog zijn verloren door een ramp, conflictsituatie of detentie. De internationale hulporganisatie heeft geen idee wie de aanval heeft uitgevoerd.
De data zijn afkomstig van minstens zestig Rode Kruis-verenigingen wereldwijd. Het lijkt erop dat de informatie nog niet verder is verspreid. Het Nederlandse Rode Kruis onderzoekt nu of op de getroffen servers ook gegevens van de Nederlandse organisatie waren opgeslagen, schrijft het op zijn website.
Het ICRC maakt zich grote zorgen over de mogelijke risico's voor mensen die het probeert te beschermen als de vertrouwelijke informatie wel openbaar wordt gemaakt. "Deze cyberaanval brengt kwetsbare mensen, die al humanitaire hulp nodig hebben, in gevaar."
ICRC verbijsterd: 'Deel, verkoop of lek data niet'
De aanval op de informatie maakt de angst en het lijden van de families nog moeilijker te dragen, zegt Robert Mardini, hoofd van het ICRC. "We zijn allemaal ontzet en verbijsterd dat deze humanitaire informatie doelwit was en is gecompromitteerd."
Mardini doet een beroep op de persoon die de aanval heeft uitgevoerd. "Deze actie kan nog meer pijn en leed veroorzaken bij mensen die al heel veel hebben moeten meemaken. Doe alsjeblieft het juiste. Deel, verkoop of lek deze data niet."
Door de aanval ziet het ICRC zich gedwongen de computersystemen waarop de gegevens zijn opgeslagen af te sluiten. De organisatie zoekt naar een manier om haar werk te blijven doen.