Activision Blizzard heeft sinds vorige zomer tientallen medewerkers ontslagen en nog eens zo'n veertig bestraft om grensoverschrijdend gedrag. Het gamebedrijf nam de maatregelen na beschuldigingen van seksuele intimidatie en andere misdragingen op de werkvloer, meldt The Wall Street Journal maandag.

Volgens de krant zou Activision van plan zijn geweest om het nieuws zelf naar buiten te brengen, maar hield topman Bobby Kotick dat uiteindelijk toch tegen. Hij zou hebben gevreesd dat het de problemen binnen het bedrijf groter zouden kunnen laten lijken dan al bekend was, zeggen ingewijden.

De gameproducent, bekend van games als World of Warcraft en Call of Duty, onderneemt actie na toegenomen druk van aandeelhouders, werknemers en zakenpartners. Zij willen dat het bedrijf meer verantwoordelijkheid neemt voor misstanden op de werkvloer.

Volgens het overzicht van de personeelsmaatregelen hebben medewerkers sinds juli 2021 zo'n zevenhonderd meldingen van misdragingen en andere kwesties gedaan. Soms ging het om dezelfde incidenten. Volgens een woordvoerder van het bedrijf zijn 37 mensen ontslagen en 44 bestraft. De zegspersoon betwist het aantal meldingen.

Medewerkers hebben zich onder meer uitgesproken op sociale media. De meldingen gingen veelal over kleine zorgen op de werkvloer, staat in een verklaring. Slechts een klein aantal betrof mogelijk serieuze beweringen, die het bedrijf heeft onderzocht.

Topman wordt ook zelf beschuldigd

Activision ligt al langer onder vuur vanwege de problemen met seksisme en wangedrag. Er zijn ook gevallen waarin Kotick zelf wordt beschuldigd. Het bedrijf blijft de beschuldigingen tegen hem ontkennen.

Eerder eiste een groep van zo'n 150 medewerkers het ontslag van Kotick, omdat hij al jarenlang op de hoogte zou zijn geweest van beschuldigingen van seksuele intimidatie bij het bedrijf.