Op websites waar sekswerkers advertenties voor hun diensten kunnen plaatsen, heeft onderzoeksprogramma Pointer minstens driehonderd advertenties gevonden waarmee klanten worden opgelicht. Slachtoffers doen uit schaamte vaak geen aangifte.

Pointer heeft seksadvertenties op Kinky en Sexjobs onderzocht. Dat zijn in Nederland de grootste sites voor dit soort advertenties. Op de platforms staan er zo'n negenduizend online.

In ruim twaalfhonderd gevallen is de advertentietekst gekopieerd van een ander profiel. Ook worden dezelfde telefoonnummers vaak voor meerdere profielen gebruikt. Verschillende personen in verschillende plaatsen zouden bijvoorbeeld hetzelfde telefoonnummer gebruiken.

Bij meer dan driehonderd advertenties constateerde Pointer dat de afbeeldingen afkomstig waren van onder meer (wraak)pornosites, het online platform OnlyFans of Instagram-gebruikers.

Via de advertenties proberen oplichters mensen naar hun profielen te lokken om een afspraak te maken. De slachtoffers moeten vooraf betalen, maar het komt vervolgens nooit tot een ontmoeting. Dat kan tot duizenden euro's aan schade leiden, maar er wordt uit schaamte weinig aangifte gedaan bij de politie.

Midhold, eigenaar van Kinky en Sexjobs, zegt dat nepprofielen direct offline worden gehaald zodra die worden gemeld. Het platform roept slachtoffers op de oplichting (anoniem) te melden. Of Midhold zelf ook onderzoek doet en bijvoorbeeld algoritmes inzet om valse profielen te ontdekken, is niet bekend.