Oekraïne zegt te kunnen bewijzen dat Rusland achter de cyberaanval zit die meerdere organisaties in het land vanaf vrijdag heeft getroffen. "Al het bewijs duidt erop dat Rusland verantwoordelijk is", zegt de Oekraïense regering zondag.

De cyberaanval is een vorm van oorlogsvoering die Rusland al sinds 2014 tegen Oekraïne inzet, aldus de regering. Volgens het Oost-Europese land probeert Rusland Oekraïners te intimideren en de "samenleving te destabiliseren". Onder meer de Europese Unie en de NAVO hebben Oekraïne al toegezegd te helpen met het bestrijden van cyberaanvallen.

De spanningen tussen Oekraïne en Rusland zijn hoog opgelopen. Overleggen tussen de Verenigde Staten, Rusland en Oekraïne hebben de spanning de afgelopen dagen niet kunnen verminderen.

De Oekraïense veiligheids- en defensieraad vermoedde dat hackersgroep UNC1151, die banden met de Belarussische geheime dienst heeft, achter de cyberaanval van afgelopen week zit. Deze groep zou niet alleen nauw samenwerken met de Belarussische geheime dienst, maar ook met de Russische geheime dienst.

De Russische overheid heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen van Oekraïne, maar heeft eerder gezegd niets met de cyberaanval te maken te hebben.

Microsoft treft malware aan op Oekraïense computersystemen

Techbedrijf Microsoft zegt in een verklaring malware te hebben aangetroffen op verschillende computersystemen van Oekraïense organisaties, waaronder overheidsinstanties. Het bedrijf kan de software nog niet koppelen aan andere malware of partijen die het in de gaten houdt. Daar loopt nog een onderzoek naar.

De eerste activiteit rond deze specifieke malware werd vrijdag op tientallen IT-systemen gesignaleerd, zegt Microsoft. "We weten niet hoeveel organisaties in Oekraïne of elders nog meer het slachtoffer van de aanval zijn", schrijft het bedrijf.

De malware ziet eruit als ransomware, waarmee hackers computersystemen afsluiten en die pas weer vrijgeven na ontvangst van losgeld. In dit geval wordt niet om losgeld gevraagd, maar zijn de systemen wel ontoegankelijk gemaakt.

Microsoft kan "de bedoeling achter de destructieve acties niet achterhalen". Het bedrijf denkt wel dat alle overheidsinstanties, non-profitorganisaties en bedrijven die computersystemen in Oekraïne hebben een groter risico lopen om het slachtoffer van een cyberaanval te worden.