De Oekraïense overheid vermoedt dat een hackersgroep die banden met de Belarussische geheime dienst heeft achter een aanval op haar websites zit.

"We denken dat de groep UNC1151 betrokken kan zijn bij deze aanval", zegt Serhiy Demedyuk, adjunct-secretaris van de Oekraïense veiligheids- en defensieraad.

Volgens Demedyuk heeft de hackersgroep in het verleden cyberaanvallen op Litouwen, Letland en Polen uitgevoerd en is de groep gespecialiseerd in spionage. UNC1151 zou niet alleen nauw samenwerken met de Belarussische geheime dienst, maar ook met de Russische geheime dienst.

De websites van verschillende Oekraïense ministeries zijn sinds vrijdag niet bereikbaar doordat ze zijn gehackt. Mensen die sites van onder meer het ministerie van Onderwijs en het ministerie van Buitenlandse Zaken bezoeken, krijgen de boodschap dat de persoonsgegevens van alle Oekraïense burgers zijn gewist van de computers van de instanties.

De boodschappen worden in het Oekraïens, Russisch en Pools getoond. Ook staat er dat de persoonsgegevens openbaar zullen worden gemaakt. Volgens de Oekraïense veiligheidsdiensten zijn er geen persoonsgegevens gelekt.

Adjunct-secretaris spreekt van 'destructievere acties'

De 'bekladding' van de overheidswebsites "was maar een dekmantel voor destructievere acties die achter de schermen plaatsvonden", zegt Demedyuk. Wat de adjunct-secretaris precies met "destructievere acties" bedoelt, is niet duidelijk.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Kiev laat vrijdag weten dat specialisten de IT-systemen aan het herstellen zijn en dat de cyberpolitie een onderzoek heeft geopend.

De Belarussische president Alexander Lukashenko heeft nog niet gereageerd op de opmerkingen van Demedyuk. De Russische overheid heeft ook nog geen commentaar gegeven, maar heeft eerder gezegd niets met de cyberaanval te maken te hebben.