
Apple staat alternatieve betaalsystemen toe voor datingapps
Apple had van de ACM tot zaterdag de tijd gekregen om aan de uitspraak te voldoen. Anders kon de toezichthouder een dwangsom van 5 miljoen euro per week opleggen, met een maximum van 50 miljoen euro.
Het onderzoek van de ACM richtte zich op mogelijk machtsmisbruik van de machtspositie door Apple. Omdat op de iPhone datingapps alleen via de App Store aangeboden kunnen worden, zijn datingappaanbieders erg afhankelijk van Apple. Datingappaanbieders kunnen daardoor niet anders dan de voorwaarden van Apple accepteren. De ACM stelt dan ook vast dat Apple een machtspositie heeft.
In overeenstemming met de beschikking van de ACM zullen dating-apps die het recht krijgen om een koppeling te maken met of gebruik te maken van een in-app betalingsprovider van derden, Apple een commissie betalen over transacties.
Apple maakt bezwaar tegen uitspraak van ACM
Dat Apple voldoet aan de uitspraak van de ACM betekent niet dat het techconcern zich er ook bij neerlegt. Apple is in beroep gegaan tegen de uitspraak, omdat die niet in het belang van de gebruikers zou zijn. "We maken ons zorgen dat deze wijzigingen de gebruikerservaring kunnen verslechteren en nieuwe bedreigingen voor de veiligheid van de privacy en data van gebruikers kunnen betekenen", zegt Apple.
Het bedrijf benadrukt echter dat het eigen betalingssysteem nog steeds gebruikt kan worden en voordelen biedt voor gebruikers van Apple-apparaten. Zo kunnen zij gemakkelijker geld terugvragen, hun abonnementen beheren en hun betalingsgeschiedenis terugvinden.
Update 15:25 uur: In een eerdere versie van het artikel stond dat datingapps geen commissie aan Apple hoeven te betalen als ze kiezen voor een ander betaalsysteem. Dit was onjuist. Apple laat weten dat 'dating-apps die het recht krijgen om een koppeling te maken met of gebruik te maken van een in-app betalingsprovider van derden, wel een commissie betalen over de transacties aan Apple.'