De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) en meerdere Amerikaanse staten doen onderzoek naar Oculus, het bedrijf dat virtualrealitybrillen maakt en net als Facebook een dochteronderneming van Meta is, meldt persbureau Bloomberg.

Oculus zou zich schuldig maken aan oneerlijke concurrentiepraktijken. Medewerkers van de FTC hebben de afgelopen maanden gesproken met ontwikkelaars die apps maken voor Oculus. De appstore voor de virtualrealitybrillen van het bedrijf zou programma's die Oculus zelf heeft ontwikkeld mogelijk voortrekken.

Ook beschuldigen sommige ontwikkelaars het bedrijf ervan veelbelovende ideeën te kopiëren. Bovendien zou Oculus het voor sommige apps van derden moeilijker maken om goed te werken op het platform.

De FTC wil ook meer weten over de verkoopstrategie van Oculus. De headsets van het bedrijf zijn een stuk goedkoper dan die van concurrenten als het Taiwanese HTC.

FTC-onderzoek kan Meta's plannen met metaverse frustreren

Het onderzoek van de FTC zou de plannen van Meta met het zogeheten metaverse kunnen frustreren. Topman Mark Zuckerberg wil Facebook omvormen tot een soort digitale ontmoetingsplaats waar bijvoorbeeld gesprekken, spelletjes en winkelen dankzij VR-headsets levensecht lijken. Volwassenen in de Verenigde Staten en Canada kunnen nu al terecht op Meta's platform Horizon Worlds om virtualrealitygames te spelen.

Het moederbedrijf van Facebook, Instagram, WhatsApp en Oculus veranderde dit najaar zijn naam in Meta om het geloof in het metaverse te onderstrepen. Het internetconcern maakte eerder al bekend fors meer te moeten investeren om een digitale wereld te creëren die nauwelijks van echt te onderscheiden is.

Oculus werd in 2014 door het toenmalige Facebook overgenomen voor 2 miljard dollar (1,8 miljard euro).