Technologiebedrijf Microsoft laat onderzoeken hoe het bedrijf is omgegaan met beschuldigingen over mogelijk ongepast gedrag en seksuele intimidatie door Microsoft-oprichter Bill Gates. Daarvoor heeft het bedrijf een advocatenkantoor in de arm genomen.

De advocaten zullen ook het bedrijfsbeleid rond seksueel overschrijdend gedrag en discriminatie op basis van geslacht tegen het licht houden. Hiermee komt Microsoft tegemoet aan een wens van de activistische aandeelhouder Arjuna Capital, die hier vorig jaar om had verzocht.

Nadat Gates had aangekondigd dat hij en zijn vrouw Melinda gingen scheiden, doken er berichten op over mogelijk ongepast gedrag van de voormalige directeur ten opzichte van Microsoft-medewerkers. Het bedrijf erkende dat het in 2019, toen Gates in de raad van bestuur van Microsoft zat, een klacht heeft ontvangen. In 2000 zou hij hebben geprobeerd een relatie te beginnen met een werknemer. Het bestuur van Microsoft heeft dit onderzocht, maar dat onderzoek is niet afgerond, omdat Gates in 2020 terugtrad als bestuurder. Hij is nog wel adviseur van het bedrijf.

Advocatenkantoor Arent Fox LLP, dat volgens Microsoft veel ervaring heeft op dit gebied, moet de gang van zaken onderzoeken. Ook zal gekeken worden naar hoe soortgelijke klachten tegen andere bestuurders en hoge managers zijn afgehandeld en in hoeverre zij verantwoordelijk zijn gehouden. De onderzoekers zullen daarnaast aanbevelingen doen om het beleid te verbeteren.

Arjuna Capital heeft al meerdere grote bedrijven onder druk gezet over kwesties als beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen en tussen verschillende etnische groepen.