Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Google

Duitse toezichthouder zet stappen om moederbedrijf van Google aan te pakken

De Duitse toezichthouder Bundeskartellamt heeft Googles moederbedrijf Alphabet woensdag bestempeld als een bedrijf "van groot belang op alle markten". Dit betekent dat de waakhond concurrentieverstorende activiteiten van de techgigant sneller kan aanpakken.
Door NU.nl/ANP

De beslissing van het Bundeskartellamt is de eerste stap sinds de Duitse mededingingswet in januari 2021 is gewijzigd. Daardoor kan de autoriteit eerder optreden tegen met name grote technologiebedrijven.

Bundeskartellamt-voorzitter Andreas Mundt spreekt van een "zeer belangrijke stap", omdat de toezichthouder op basis van dit besluit nu actie kan ondernemen tegen specifieke concurrentiebeperkende praktijken van Google.

De toezichthouder gaat onder meer intensiever kijken naar hoe het bedrijf persoonlijke gegevens verwerkt. Ook wordt onderzoek gedaan naar Google News Showcase, een dienst die in 2020 in Duitsland is geïntroduceerd en waarmee uitgevers journalistieke inhoud prominenter online kunnen zetten.

Google liet in een reactie weten er vertrouwen in te hebben dat het bedrijf aan de regels voldoet. "Voor zover veranderingen nodig zijn, zullen we constructief blijven samenwerken met het Bundeskartellamt om oplossingen te vinden, zodat klanten en bedrijven in Duitsland onze producten kunnen blijven gebruiken op manieren die voor hen nuttig zijn", aldus een woordvoerder van Google.


Lees meer over:

GoogleDuitslandTech

Aanbevolen artikelen