De eerste missie van NASA's Artemis-programma wordt uitgesteld vanwege een technisch mankement. De lancering van de Artemis I-raket stond gepland in februari 2022, maar wordt verschoven naar maart of april.

Tijdens het testen van de raket werd duidelijk dat de zogeheten flight controller van een van de raketmotoren met een probleem kampt. De flight controller werkt volgens NASA als "het brein" van de raketmotoren: hij stuurt de motoren aan en registreert of ze nog naar behoren werken.

NASA ontdekte tijdens een recente test dat het niet meer lukte om het belangrijke onderdeel constant werkend te krijgen, terwijl dat eerder dit jaar nog wel het geval was. Volgens NASA is de beste oplossing om de flight controller helemaal te vervangen, wat tot vertraging van de missie leidt.

Artemis 1 is de eerste missie van de opvolger van het Apollo-programma uit de jaren zestig en zeventig. Daarmee moeten de Verenigde Staten uiteindelijk weer met een bemanning terugkeren naar de maan. Dat zou op zijn vroegst in 2025 moeten gebeuren.

Artemis 1 wordt de eerste vlucht van de Space Launch System-raket, met daarop de nog onbemande Orion-capsule. De raket is NASA's grootste en krachtigste raket tot nu toe. Hij wordt aangedreven door vier RS-25 raketmotoren, die alle vier een eigen flight controller hebben.