Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
DJI drone

Verenigde Staten voegen acht Chinese techbedrijven toe aan zwarte lijst

De Verenigde Staten voegen deze week acht Chinese techbedrijven toe aan een zwarte lijst, meldt Financial Times woensdag. Amerikaanse ondernemingen mogen niet investeren in bedrijven op die lijst.
Door NU.nl

Het gaat onder meer om de bekende Chinese dronefabrikant DJI Technology. Ook de bedrijven Megvii, Dawning Information Industry, CloudWalk Technology, Xiamen Meiya Pico, YITU Technology, Leon Technology en NetPosa worden naar verluidt op de zwarte lijst geplaatst door de VS.

De bedrijven zijn volgens Financial Times op de lijst geplaatst vanwege betrokkenheid bij het toezicht op Oeigoeren, een moslimminderheid in de regio Xinjiang. Oeigoeren worden onderdrukt en gediscrimineerd door de Chinese regering.

Amerikaanse bedrijven die toch zaken willen doen met de organisaties op de zwarte lijst, moeten de Amerikaanse regering om toestemming vragen. Die toestemming zullen ze in veel gevallen niet krijgen.

De lijst is een erfenis van de regering-Trump, die investeringen in bepaalde Chinese bedrijven verbood. Deze bedrijven hebben volgens de Amerikanen banden met het Chinese leger. De Verenigde Staten verdenken Chinese bedrijven er al langer van dat ze gevoelige informatie doorspelen aan de overheid.


Lees meer over:

ChinaVerenigde StatenTech

Aanbevolen artikelen