Volvo Cars is slachtoffer van een datalek geworden, meldt de autofabrikant. Onbekenden hebben zich toegang verschaft tot een locatie waar data over research en ontwikkeling (R&D) zijn opgeslagen.

Volgens Volvo is bij de inbraak een beperkte hoeveelheid van de R&D-informatie van de onderneming gestolen. Er zouden geen klantgegevens zijn buitgemaakt. Wel kan het incident impact hebben op de werking van de onderneming, waarschuwt de autofabrikant.

Nadat de inbraak was ontdekt, zijn er direct maatregelen genomen om verder uitlekken van data te voorkomen. Ook zijn de autoriteiten over het lek geïnformeerd.

Het is niet bekend wanneer het datalek precies heeft plaatsgevonden. Op het darkweb worden sinds eind november wel al data van Volvo te koop aangeboden door de hackergroep Snatch, schrijft The Record.

Volvo Cars voert samen met een externe specialist onderzoek uit om de datadiefstal nauwkeuriger te onderzoeken. Vooralsnog gaat het bedrijf ervan uit dat het datalek geen directe gevolgen heeft voor de veiligheid of beveiliging van de auto's.