Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) ziet de plannen van Meta om in Zeewolde een van de grootste datacentra van Europa te bouwen niet zitten. De grond- en vastgoedbeheerder van de overheid wil 80 hectare landbouwgrond van het Rijk voorlopig niet aan het moederbedrijf van Facebook verkopen, meldde NRC woensdag.

Het RVB eist dat Meta en de gemeente Zeewolde nieuwe plannen over het benutten van restwarmte en duurzaamheid opstellen. Pas daarna neemt het vastgoedbedrijf een beslissing over de verkoop van de grond.

De dienst, die onderdeel is van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK), heeft in principe een verkoopstop op vruchtbare landbouwgrond.

De gemeenteraad in Zeewolde neemt op donderdag 16 december een beslissing over het bestemmingsplan van het te ontwikkelen terrein.

Vorige week bleek al dat Meta achter de schermen bij meerdere ministeries lobbyde voor de bouw van het datacenter. Het Rijk regelde onder druk van het Amerikaanse techbedrijf uiteindelijk voorrang op een aansluiting op het stroomnet.