De Japanse miljardair Yusaku Maezawa is woensdagmiddag aangekomen bij het ruimtestation ISS. Zijn bezoek dient ter voorbereiding op een trip rond de maan. Hij keert over iets minder dan twee weken terug naar de aarde.

Maezawa vertrok woensdag om 8.38 uur samen met cameraman Yozo Hirano en de Russische kosmonaut Aleksandr Misurkin vanaf ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan.

Hirano filmt en produceert vlogs van de miljardair die op YouTube worden geplaatst. Dat gaat ook vanuit het ISS gebeuren. Maezawa is de man achter Zozotown, een van de grootste modewebshops in Japan. Zijn vermogen wordt geschat op 2 miljard dollar (1,8 miljard euro).

In 2018 kocht de Japanner een reis rond de maan. Dat deed hij bij SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van miljardair Elon Musk. In 2023 moet de vlucht worden uitgevoerd.

Maezawa mag acht mensen meenemen op de reis, die ongeveer een week duurt. Maezawa maakt er een kunstproject van. Geïnteresseerden van over de hele wereld zich kunnen aanmelden voor het project dearMoon.