Opnieuw dreigt Rusland met het uitdelen van boetes aan Meta (Facebook) en Google omdat ze bepaalde informatie op Russische websites weigeren te verwijderen. Dat meldt de Russische nieuwsdienst Interfax.

De dienst die toeziet op communicatie, informatietechnologie en massamedia (Roskomnadzor) heeft een aanklacht ingediend bij een rechtbank in Moskou.

Google en Facebook zouden geen gehoor hebben gegeven aan herhaaldelijke verzoeken om bepaalde informatie te verwijderen. De betreffende informatie zou volgens de Russische wet verboden zijn. Het is niet duidelijk om wat voor informatie het gaat.

Google en Facebook riskeren nu een boete van 5 procent tot 10 procent van de totale inkomsten in het kalenderjaar voorafgaand aan het kalenderjaar van de overtreding. De hoorzittingen in deze zaak worden gehouden op 24 december.

Rusland pakt de grote Amerikaanse techbedrijven de laatste weken flink aan. In november kreeg Google al een boete omdat het weigerde bepaalde content te verwijderen. Die boete bedroeg 'slechts' 35.000 euro, maar een maand eerder kreeg Google ook al 377.000 euro aan boetes opgelegd.