Demissionair minister Henk Kamp van Defensie wil niet dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar het op grote schaal verzamelen van data van burgers door een onderdeel van de landmacht. De Tweede Kamer had hier eerder wel om gevraagd.

Vorig jaar kwam naar buiten dat een experimenteel onderdeel van de landmacht (het Land Information Manoeuvre Centre of LIMC) op grote schaal informatie verzamelde in het kader van de coronacrisis. Daarbij werd de privacywetgeving overtreden. Kamps voorganger Ank Bijleveld bood hiervoor excuses aan aan de Kamer.

Kamp stuurde eerder een tijdslijn van 170 pagina's met documenten naar de Kamer. Hij dacht hiermee aan de wens van de Kamer te hebben voldaan. De minister vindt "met overtuiging" dat hij hiermee recht heeft gedaan aan de motie die was ingediend door Salima Belhaj (D66).

"Dit is toch geen manier van doen", reageerde Belhaj, die wil dat er alsnog een onafhankelijk onderzoek komt. Ook andere partijen schoot het antwoord van Kamp in het verkeerde keelgat. Volgens Derk Boswijk (CDA) zou het goed zijn als er toch een extern onderzoek komt. Ook SP en en PVV vinden dat.