Meta, het moederbedrijf van Facebook, zegt te kunnen bewijzen dat de Belarussische geheime dienst KGB nepaccounts heeft ingezet om onrust te zaaien over de migrantencrisis bij de grens tussen Belarus en Polen. De bevindingen zijn opgenomen in een rapport van het bedrijf.

De nepaccounts plaatsten kritische berichten over Polen in het Engels, Pools en Koerdisch, meldt Meta. "Daaronder waren beelden van Poolse grenswachters die rechten van migranten zouden schenden." Om de nepaccounts vorm te geven, werden sommige accounts voorzien van profielfoto's die met behulp van deepfaketechnologie door een computer zijn gegenereerd.

Meta zegt 41 Facebook-accounts met een link met de Belarussische KGB te hebben herkend en verwijderd. Ook zijn vier Instagram-accounts en vijf Facebook-groepen gewist.

Het is al wekenlang onrustig bij de Pools-Belarussische grens, waar Belarus duizenden migranten de EU instuurt. De Belarussische dictator Alexander Lukashenko zou de EU met migranten willen overspoelen om een ruzie uit te vechten. De EU strafte Belarus onder meer omdat Lukashenko's regime geweld gebruikt tegen tegenstanders en de persvrijheid er onder druk staat.

Ook nepaccounts die probeerden migranten uit EU te houden

Meta ontdekte overigens ook een Pools netwerk van nepaccounts waarvan de gebruikers zich voordeden als migranten uit het Midden-Oosten. Deze gebruikers probeerden migranten ervan te overtuigen dat ze niet naar de Europese Unie moeten komen. Wie achter die berichten zit, is niet bekend.

"In de berichten beweerden de gebruikers van nepaccounts hun eigen negatieve ervaringen bij de oversteek van Belarus naar Polen te delen", schrijft Meta. "Ze deelden berichten waarin stond hoe moeilijk het leven in Europa was. Ook schreven ze over een strikt antimigrantenbeleid in Polen en neonazistische activiteiten die op migranten waren gericht."