Een 22-jarige man is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar voor het stelen van ruim 40.000 euro via phishingsites en sms-berichten. Ook moet hij in totaal bijna 27.000 euro aan enkele slachtoffers terugbetalen.

De verdachte stuurde vorig jaar een grote hoeveelheid sms-berichten en e-mails uit naam van WoningNet, PostNL en enkele banken. Middels die nepberichten probeerde de man zijn slachtoffers inlog- en klantgegevens te ontfutselen. De twintiger wist in totaal ruim 40.000 euro buit te maken.

De verdachte heeft zich volgens de rechtbank in Lelystad schuldig gemaakt aan een ernstige inbreuk op de privacy van de slachtoffers door misbruik te maken van de onrechtmatig verkregen inloggegevens. Hij heeft zich gedurende een periode van ongeveer vijf maanden op "een uitgekookte wijze" schuldig gemaakt aan meerdere diefstallen door phishing/oplichting en computervredebreuk.

De officier van justitie had drie jaar celstraf geëist, waarvan één jaar voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. De rechter ziet echter geen aanleiding voor een voorwaardelijke straf, omdat de verdachte tijdens de rechtszaak heeft gezwegen en geen verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn daden. Bovendien had de verdachte al een strafblad.