Een zeventienjarige jongen uit Zeist die is aangehouden wegens opruiing via de berichtendienst WhatsApp heeft een online gebiedsverbod gekregen. Dit houdt in dat hij geen "online uitlatingen mag doen die kunnen leiden tot wanorde", schrijft de gemeente Utrecht.

Het online gebiedsverbod is opgelegd door de burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma. Als de verdachte zich niet aan het verbod houdt, dan moet hij een dwangsom van 2.500 euro betalen.

"We zien steeds vaker online oproepen die leiden tot wanordelijkheden en rellen. Met deze gerichte interventie pakken we dit gedrag bij de bron aan", zegt Dijksma. Hoelang het verbod blijft gelden, is niet bekend.

De jongen wordt ervan verdacht dat hij dreigende en opruiende berichten had gepost, waarin hij ertoe opriep om vrijdagavond te gaan rellen in de stad Utrecht. Na onderzoek van de politie kon de verdachte donderdagavond worden aangehouden.

Een 15-jarige jongen en drie mannen van 28, 31 en 46 jaar uit het Utrechtse Lopik zijn om dezelfde reden aangehouden. Er kunnen nog meer arrestaties volgen, schrijft de politie vrijdag.