Apple en Amazon hebben in Italië in totaal 203 miljoen euro aan boetes opgelegd gekregen. Volgens de Italiaanse concurrentiewaakhond overtraden de bedrijven Europese concurrentieregels toen ze samen bepaalden welke aanbieders Apple-producten mochten verkopen.

Veel verschillende onafhankelijke verkopers bieden via webwinkel Amazon producten aan. Maar Apple en Amazon hadden afgesproken dat alleen bepaalde verkopers producten van Apple mochten aanbieden. Dat druist volgens de waakhond in tegen de regels van de Europese Unie, omdat daarmee andere verkopers worden buitengesloten.

Apple moet daarom een boete van 134,5 miljoen euro betalen en Amazon een van 68,7 miljoen euro. Ook moeten de bedrijven hun overeenkomst schrappen en alle verkopers op Amazon.it toestemming geven om Apple-producten te verkopen.

Apple is het niet eens met het besluit van de toezichthouder en gaat in hoger beroep. Het bedrijf werkt naar eigen zeggen nauw met verkopers samen om ervoor te zorgen dat er geen nagemaakte producten worden verkocht.

Amazon laat in een reactie aan persbureau Reuters weten de opgelegde boete buitenproportioneel en onrechtvaardig te vinden. Het bedrijf benadrukt geen belang te hebben bij het uitsluiten van verkopers, omdat Amazon juist geld verdient aan de aanbieders op het platform.