Het ministerie van Volksgezondheid heeft aangifte gedaan tegen een aanbieder van coronatests wegens sterke vermoedens dat dit bedrijf valse vaccinatiebewijzen heeft uitgegeven, zo meldt een woordvoerder van het ministerie maandagavond.

Het bedrijf heeft geen toegang meer tot het systeem van de CoronaCheck en kan geen afspraken meer inplannen voor Testen voor Toegang.

"We streven ernaar om zo veel mogelijk frauduleus uitgegeven vaccinatiebewijzen te blokkeren", aldus een woordvoerder van het ministerie. Er is aangifte gedaan bij de politie, die de zaak "heel serieus" neemt. Ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is op de hoogte gesteld.

Mensen die nog een testafspraak hebben staan, worden door de aanbieder zelf geïnformeerd. Zij zullen een nieuwe afspraak moeten maken met een ander bedrijf. Het ministerie verwacht niet dat dit problemen zal geven, ook omdat het op doordeweekse dagen relatief rustig is.

Voor de beschikbare testcapaciteit voorziet het ministerie evenmin problemen nu een aanbieder is weggevallen. Andere partijen zullen naar verwachting graag in dat gat willen springen, aangezien per test wordt afgerekend.

Niet eerste keer dat fraude met QR-codes aan het licht komt

Het ministerie benadrukt dat zowel het genereren als het kopen van een valse QR-code fraude is en dus strafbaar. "Je brengt je eigen gezondheid in gevaar en die van anderen om je heen." Gezien de huidige besmettingscijfers en de hoge druk op de zorg is dat "wel het laatste wat we kunnen gebruiken".

Het is niet de eerste keer dat fraude met QR-codes aan het licht komt. Vrijdag werd bekend dat door grootschalige fraude bij de GGD-locatie op Schiphol tienduizenden valse QR-codes van de CoronaCheck-app in omloop zijn. Ook is er een frauduleuze kopie van de app CoronaCheck Scanner, die groen kleurt bij elke code die ermee wordt gescand.

Twee weken geleden werd na onderzoek van NOS duidelijk dat er veel frauduleuze QR-codes worden verhandeld in apps als Telegram. Als reactie hierop besloot het ministerie zestig van deze coronatoegangsbewijzen te blokkeren.