De politie heeft de afgelopen maanden na uitgebreid onderzoek veertien verdachten aangehouden die hun bankrekening beschikbaar hebben gesteld om crimineel geld door te sluizen. Dat meldt de politie woensdag.

Het gaat om veertien verdachten in de leeftijd van achttien tot zestig jaar. Tegen twaalf verdachten wordt een dossier opgemaakt zodat het Openbaar Ministerie (OM) zich kan buigen over een straf.

De zaak kwam aan het licht toen in januari van dit jaar een echtpaar uit de omgeving van Breda slachtoffer werd van phishing. Daarbij proberen criminelen bepaalde persoonlijke informatie te krijgen door hun slachtoffers bijvoorbeeld naar een nepwebsite te leiden en te laten inloggen.

Het echtpaar werd door hun bank gebeld omdat er hoge bedragen van de rekening waren gehaald. In totaal zijn de slachtoffers ruim 300.000 euro kwijtgeraakt.

Vermoedelijk hebben oplichters een nieuwe bankpas aangevraagd en deze uit de brievenbus van de slachtoffers gevist. Daarmee kregen de criminelen toegang tot de rekeningen van het echtpaar. Zo konden ze diverse bedragen naar andere rekeningen doorsluizen en het geld gebruiken om bitcoins te kopen.

Om het geld door te sluizen gebruiken de oplichters rekeningen van zogenaamde 'geldezels', mensen die hun eigen rekening beschikbaar stellen om gestolen geld door te sluizen. De politie meldt veertien van die geldezels te hebben opgepakt.

Het onderzoek loopt nog door. De politie vermoedt dat er nog meer mensen bij betrokken zijn.