De vier astronauten die eind april met een raket van SpaceX naar het internationale ruimtestation ISS vertrokken, zijn op weg terug naar aarde. De bemanningsleden (twee Amerikanen, een Japanner en een Fransman) worden morgen in de vroege ochtend verwacht in de zee bij de Amerikaanse staat Florida.

Het viertal arriveerde bij het ruimtestation met de Crew Dragon-capsule van het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk. Het was voor het eerst dat astronauten gelanceerd werden in een hergebruikte capsule.

Na 199 dagen, waarin ze onder meer onderhoud aan zonnepanelen hebben uitgevoerd, chilipepers hebben verbouwd en wormen hebben bestudeerd, is het tijd voor de terugreis. Het vertrek was met een dag vertraagd vanwege slechte weersomstandigheden.

Helaas voor de astronauten werkt op de terugreis het toilet niet. Dat komt doordat het systeem dat wordt gebruikt om afval te verwerken in de capsule met problemen kampt. Daarom moet de bemanning luiers dragen.

De crew die het viertal moet vervangen, ondervindt ondertussen keer op keer vertraging, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Eerst kwam dit door het weer, daarna was er een een medische kwestie waardoor de astronauten niet konden vertrekken.

Het vertrek staat nu gepland voor aankomende woensdag. Dan moeten drie Amerikaanse en een Duitse astronaut worden gelanceerd vanaf ruimtebasis Cape Canaveral in Florida. Ook zij zullen een half jaar in de ruimte verblijven.