De hoogste Amerikaanse militair, generaal Mark Milley, maakt zich zorgen over een test met een hypersonische raket die China recentelijk zou hebben uitgevoerd. In een interview met Bloomberg spreekt hij van "bijna een Spoetnik-moment".

Hij verwijst daarbij naar de lancering van de Spoetnik-satelliet door Sovjet-Unie in 1957. Die leidde tot de wapenwedloop in de Koude Oorlog.

Zakenkrant Financial Times meldde eerder deze maand op basis van ingewijden dat China afgelopen zomer een test had uitgevoerd met een hypersonische raket die nieuwe mogelijkheden op nucleair gebied biedt. De raket zou in augustus in een baan rond de aarde hebben gevlogen, voordat ze naar haar doel afdaalde.

Volgens Milley had de test "alle aandacht" van de Amerikanen. Tot nu toe weigerde het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, op het incident te reageren. Milley zegt in het interview dat het Chinese leger "snel uitbreidt". De Chinese autoriteiten ontkennen dat er een rakettest is uitgevoerd en spreken van "een ruimtevaartuig".

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie wilde woensdag niet verder ingaan op de opmerking van Milley. "Dit is een technologie die ons niet vreemd is, maar waar we al een tijd niet aan hebben gedacht", aldus de woordvoerder.

Vijf keer sneller dan het geluid

Hypersonische raketten kunnen worden voorzien van nucleaire wapens en gaan vijf keer sneller dan het geluid. In tegenstelling tot ballistische raketten vliegen hypersonische raketten in banen laag in de atmosfeer, waardoor ze hun doel mogelijk sneller kunnen bereiken.

Naast China werkt ook de VS zelf aan de ontwikkeling van hypersonische technologie. Ook Rusland en zeker vijf andere landen werken aan deze technologie. Landen zijn vooralsnog minder goed in staat zich te verdedigen tegen hypersonische raketten dan tegen andere raketten.

China test hypersonische raket: dit maakt het gevaarlijk
140
China test hypersonische raket: dit maakt het gevaarlijk