De privacyaanpassing die techbedrijf Apple heeft doorgevoerd in de nieuwste versie van zijn mobiele besturingssysteem heeft slechts een "bescheiden effect" op de advertentie-inkomsten van Twitter. Dat blijkt uit de recentste kwartaalcijfers van het bedrijf, die grotendeels aan de verwachtingen van analisten voldeden.

Apple voerde in de laatste update van iOS 14.5 een wijziging door. Mensen moeten er sinds die versie expliciet mee instemmen dat ze in een app gevolgd kunnen worden. Gebruikers zijn doorgaans minder geneigd dit te doen, wat het voor bedrijven die geld verdienen met advertenties moeilijker maakt gerichte advertenties te plaatsen.

Volgens Twitter zal de impact van de Apple-wijzigingen op de resultaten voortdurend bescheiden blijven. Het bedrijf geeft geen details, maar de problemen lijken met die uitspraak wel minder groot dan bij andere socialemediabedrijven, zoals Snap en Facebook. Daarbij liepen de inkomsten een deuk op doordat het moeilijker is geworden de effectiviteit van advertenties te meten.

Twitter meldt dat het 211 miljoen dagelijkse gebruikers had in het derde kwartaal. Dat zijn er 5 miljoen meer dan in de voorgaande periode. Op jaarbasis gaat het om een stijging van 13 procent. Volgens Twitter zit de groei hem in de voortdurende productverbeteringen en wereldwijde conversaties rond actuele gebeurtenissen. Twitter, dat vorig jaar groeide dankzij het gedoe rond de Amerikaanse verkiezing en belangstelling voor de wereldwijde coronapandemie, heeft sindsdien een gestage groei weten vast te houden.

Rechtszaken kostten honderden miljoenen

Het bedrijf sloot het kwartaal wel af met een verlies van 537 miljoen dollar (463 miljoen euro). Het bedrijf was 766 miljoen dollar kwijt aan schikkingen in rechtszaken. Aandeelhouders moesten worden gecompenseerd omdat Twitter in 2014 een te optimistisch beeld van de toekomst zou hebben geschetst.

De inkomsten in het huidige kwartaal komen volgens het bedrijf uit tussen de 1,5 miljard dollar en 1,6 miljard dollar, zei het bedrijf. Daarmee zou het concern aan de gemiddelde verwachtingen voldoen.