De Fraudehelpdesk mag geen gegevens over mogelijke daders van fraude verzamelen en bewaren. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een vergunningsaanvraag daarvoor afgewezen, meldt de toezichthouder dinsdag.

De privacywaakhond oordeelt dat de Fraudehelpdesk geen opsporingsinstantie is. Ook kunnen mensen onterecht als fraudeur worden bestempeld, zegt de AP.

De Fraudehelpdesk adviseert slachtoffers van fraude en geeft voorlichting aan burgers en bedrijven. De organisatie wilde volgens de AP ook meldingen van fraude registreren, inclusief persoonsgegevens van vermoedelijke daders.

De AP vindt dat de Fraudehelpdesk geen strafrechtelijke gegevens nodig heeft voor het uitoefenen van zijn taak. Het verzamelen van namen, telefoonnummers en e-mailadressen van vermoedelijke daders is in principe voorbehouden aan politie en justitie.

"Bij politie en justitie zijn er allerlei waarborgen ingebouwd, om te voorkomen dat onbevoegden bij die gegevens kunnen en te garanderen dat mensen zich kunnen verdedigen tegen beschuldigingen. In een verhoor op het politiebureau kan een verdachte zijn kant van het verhaal vertellen. Dat is bij de Fraudehelpdesk niet het geval", zegt AP-bestuurslid Katja Mur.

"De risico's zijn groot als wij de Fraudehelpdesk toestaan een 'politiedatabase' te beheren, met daarin allerlei gegevens van mensen die mogelijk misdaden hebben begaan, maar waarbij dat niet bewezen is."

Fraudehelpdesk wil sms'jes inzien

Een woordvoerder van de Fraudehelpdesk zegt dat de organisatie geen persoonsgegevens, zoals namen van mogelijke daders, wil verwerken. "De gegevens waarvoor wij een vergunning hebben aangevraagd om in te mogen zien, zijn bijvoorbeeld screenshots van sms'jes die melders hebben ontvangen."

Het gaat dan bijvoorbeeld om iemand die zegt namens de Belastingdienst een sms te hebben ontvangen. "Wij zouden dan graag dat sms'je zien om te bepalen of het echt van de Belastingdienst is, of dat het gaat om phishing, malware of een betaallink naar een oplichter."

De screenshots zouden daarna weer verwijderd worden, zegt de woordvoerder. De organisatie gaat in beroep tegen het besluit van de AP.