De Britse spionagediensten GCHQ, MI5 en MI6 hebben een contract gesloten met Amazon Web Services, de cloudafdeling van Amazon, meldt Financial Times. Geheim materiaal zal bij Amazon worden ondergebracht om data-analyse en kunstmatige intelligentie voor online spionage te verbeteren.

De overeenkomst voor de komende tien jaar zou eerder dit jaar zijn gesloten voor een bedrag van tussen de 500 miljoen pond en 1 miljard pond (ongeveer 593 miljoen tot 1,19 miljard euro). Verdere details zijn niet bekendgemaakt.

Hoewel Amazon een Amerikaans bedrijf is, wordt volgens ingewijden alle informatie in het Verenigd Koninkrijk opgeslagen. Ook heeft Amazon zelf geen toegang tot de informatie.

Met de nieuwe clouddienst kunnen spionnen gemakkelijker en sneller informatie uitwisselen vanaf verschillende plekken.

Sinds 2013 heeft de CIA namens alle Amerikaanse inlichtingendiensten, waaronder de National Security Agency (NSA), een contract met Amazon Web Services. Met dat contract was een bedrag van 600 miljoen dollar gemoeid. Door de cloudopslag kwamen mogelijke verdachten sneller in beeld, aldus het voormalige hoofd van de NSA.