De hackers achter de omvangrijke SolarWinds-aanval, waardoor vorig jaar veel Amerikaanse overheidsinstanties en bedrijven werden geraakt, zouden nog steeds actief zijn. Uit onderzoek van Microsoft blijkt dat de groep de afgelopen maanden 140 technologiebedrijven heeft geprobeerd te hacken, meldt The Wall Street Journal maandag.

Het zou vooral gaan om technologiebedrijven die zich focussen op cloudcomputing. Dat is het leveren van computingservices (zoals servers, opslag, databases, netwerkfuncties en software) via het internet (de cloud).

Bij veertien technologiebedrijven zou de hackpoging succesvol zijn geweest. De hackers zouden de systemen zijn binnengedrongen door middel van phishing of door simpelweg wachtwoorden van medewerkers te raden.

Naast de technologiebedrijven zouden de hackers ook hebben geprobeerd om andere soorten bedrijven te hacken. In totaal gaat het volgens Microsoft om 609 bedrijven. De hackers zouden in de maanden juli tot en met oktober ruim 22.000 keer hebben geprobeerd systemen binnen te dringen.

Experts vermoeden al langer dat de hackers uit Rusland komen. "De recente activiteit is een indicator dat Rusland op de lange termijn systematische toegang probeert te krijgen tot toeleveringsketens van technologie", schrijft vicevoorzitter Tom Burt van Microsoft in een blogpost.