Het studententeam van Delft Aerospace Rocket Engineering (DARE) gaat zijn zelfgemaakte raket definitief niet meer lanceren. De technische problemen van de Stratos IV bleken onoverkomelijk, laat het Delftse team zaterdag weten.

Met de raket wilden de studenten een poging doen het Europese hoogterecord met een zelfontwikkelde raket te breken. Nu blijft het record in handen van een studententeam uit het Duitse Stuttgart, dat met zijn raket een hoogte van 32 kilometer bereikte.

Eigenlijk zou de raket van TU Delft vorige week vrijdag al worden gelanceerd. Die poging moest worden uitgesteld door een probleem met de 'weegschaal' van de raket. Vrijdag werd de derde lanceerpoging gedaan, die dit keer werd belemmerd door een probleem aan de vularm.

Omdat de veiligheid aan de grond niet meer binnen de gegeven tijd kon worden gegarandeerd, heeft het team besloten de raket niet meer te lanceren. Teamleider Willem van Lynden noemt het een "enorme teleurstelling", maar prijst het team om de vindingrijkheid. "We hebben tijdens meerdere lanceermogelijkheden immense problemen opgelost onder tijdsdruk. Dat is enorm fantastisch op zich", aldus Van Lynden.

De studenten hopen in de toekomst opnieuw een poging te doen het Europese record te breken.