Berichten met een politiek rechtse inhoud worden op Twitter beter verspreid dan berichten met een linkse inhoud. Dat meldt het bedrijf op zijn website na eigen onderzoek.

Twitter doet sinds april van dit jaar onderzoek naar de werking van zijn algoritmes. Daarmee hoopt het bedrijf erachter te komen of de achterliggende programma's van het netwerk bevooroordeeld zijn. De eerste bevindingen zijn inmiddels gepubliceerd.

Het bedrijf onderzocht tweets van politici uit zeven landen. Het gaat om berichten uit Canada, Duitsland, Frankrijk, Japan, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. In alle landen behalve Duitsland zorgden algoritmes ervoor dat berichten van rechtse politici meer verspreid werden dan berichten van linkse politici.

Ook meldt Twitter dat rechtse nieuwsmedia hun nieuws verder zagen verspreiden dan het nieuws van linkse nieuwsmedia.

Twitter zegt te hebben vastgelegd wat er met de tweets is gebeurd, maar weet nog niet of algoritmes hieraan ten grondslag liggen. Volgens onderzoekers kan het betere bereik van rechtse politici en media ook liggen aan de gebruikte Twitter-strategie. Het bedrijf doet hier meer onderzoek naar.

Kritiek op Twitter-algoritmes

Twitter-algoritmes raakten de laatste jaren vaker in opspraak. Zo uitten Amerikaanse Republikeinen in 2018 de kritiek dat tweets met een conservatieve inhoud minder zichtbaar waren op het platform dan progressieve berichten.

Eerder dit jaar bleek uit onderzoek dat een Twitter-algoritme om uitsneden van foto's te maken de nadruk vaak op witte personen legt. Bij een afbeelding waar mensen met verschillende huidskleuren op staan, werden vaak eerder mensen met een witte huidskleur uitgesneden voor de tijdlijn. Het bedrijf beloofde verbetering.