Google halveert de commissie die appontwikkelaars moeten afdragen als ze abonnementen verkopen in hun apps die via de Google Play Store zijn gedownload.

Vanaf 1 januari vraagt Google 15 procent commissie. Nu geldt in het eerste jaar nog een tarief van 30 procent en pas daarna een van 15 procent. Volgens Google is het voor veel appontwikkelaars echter moeilijk om klanten na het eerste jaar te behouden.

De prijsverlaging van Google geldt alleen voor abonnementen. Voor zaken als in-appaankopen in spelletjes moet nog wel 30 procent commissie worden afgedragen aan het techbedrijf. Over de eerste 1 miljoen dollar (bijna 860.000 euro) bedraagt de commissie overigens 15 procent. Volgens het techbedrijf betaalt 99 procent van de appontwikkelaars dat lage tarief.

De commissies die Google en Apple vragen van ontwikkelaars die hun apps op de mobiele besturingssystemen van de twee bedrijven aanbieden, zijn niet onomstreden. Epic Games, het bedrijf achter het schietspel Fortnite, begon tegen beide bedrijven een rechtszaak over de verplichte afdracht. De zaak tegen Apple ging echter grotendeels verloren.

Toezichthouders in verschillende landen onderzoeken de machtsposities van Apple en Google.