Mensen die in het buitenland tegen COVID-19 zijn gevaccineerd en geen burgerservicenummer (BSN) hebben, kunnen vanaf woensdag toch een coronapas krijgen. Ze moeten daarvoor wel een afspraak in Groningen of Utrecht maken.

De nieuwe mogelijkheid zal vooral nuttig zijn voor buitenlandse studenten en buitenlanders die hier werken, verwacht het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zij konden eerst geen vaccinatiebewijs krijgen, omdat ze geen BSN hebben.

Gespecialiseerde GGD-medewerkers kunnen de gegevens van gevaccineerden nu handmatig invoeren in de systemen. Het kost deze groep wel meer moeite om een coronabewijs aan te maken dan mensen die in Nederland geprikt zijn. Mensen moeten in Utrecht of Groningen een afspraak maken, omdat daar specialisten zijn die kunnen beoordelen of de buitenlandse vaccinatiebewijzen in Nederland bruikbaar zijn.

Ook wordt aan de hand van bijvoorbeeld een werkgeversverklaring of bewijs van inschrijving bij een onderwijsinstelling beoordeeld of mensen voor langere tijd in Nederland verblijven.

Koepel GGD GHOR Nederland benadrukt dat de nieuwe mogelijkheid alleen is bedoeld voor mensen die buiten de Europese Unie zijn gevaccineerd. Als mensen in Nederland zijn geprikt of in een ander land dat met het EU Digitaal Corona Certificaat werkt, worden de vaccinatiegegevens automatisch verwerkt. Ook konden de GGD-specialisten al handmatig informatie invoeren van mensen die in het buitenland zijn geprikt, maar wel een BSN hebben.

Mensen die hun tweede coronaprik in een ander Europees land hebben gehaald, kunnen momenteel alleen daar het bewijs aanvragen. Het ministerie van Volksgezondheid zoekt nog naar een oplossing voor dat probleem.