Apple heeft een vernieuwde versie van de MacBook Pro-laptops getoond. Opmerkelijk daarbij is de terugkeer van allerlei poorten aan de zijkanten.

De nieuwe MacBook Pro-laptops werden getoond tijdens een online presentatie. Ze hebben dunnere randen rond het scherm en een inkeping bovenaan voor de webcam, zoals ook bij recente iPhones het geval is.

De laptops draaien op vernieuwde versies van Apples eigen processor, genaamd de M1 Pro en M1 Max. Deze zijn volgens de techreus 70 procent sneller dan de gewone M1. Op grafisch gebied is de Pro-processor dubbel zo snel en de Max viermaal sneller.

De 14 inch-variant van de laptop kost 2.249 euro. Wie een scherm van 16 inch wil, betaalt minstens 2.749 euro.

Poorten voor HDMI, SD-kaarten en Thunderbolt

Aan weerszijden heeft Apple net als vroeger weer meerdere poorten toegevoegd. Zo kan de laptop op een HDMI-poort worden aangesloten en een SD-kaartje lezen zonder dat er een losse dongel voor nodig is. Ook keert de magneetlader weer terug naar de MacBooks.

MacBooks hadden de afgelopen jaren alleen nog maar aansluitingen voor een USB-c-kabel. Daarmee wilde Apple de poorten uniform maken, maar het leidde vooral bij de MacBook Pro tot kritiek. Fotografen konden bijvoorbeeld niet meer zomaar een geheugenkaartje inladen.

De aanraakbalk boven het toetsenbord is ook verdwenen: daar heeft de MacBook Pro nu weer een gewone rij F-knoppen.

Nieuwe AirPods

Apple onthulde ook een nieuwe versie van de AirPods-oordoppen. Het nieuwe ontwerp heeft dunnere steeltjes en een verbeterde aanraakinterface. Ook werken ze met ruimtelijke audio, waardoor het lijkt alsof je in een 3D-studio zit te luisteren.

De nieuwe dopjes hebben een batterijduur van zes uur, plus dertig uur via het batterijdoosje. Ze kosten 199 euro, 80 euro minder dan de AirPods Pro.