China heeft recentelijk een test uitgevoerd met een hypersonische raket die nieuwe mogelijkheden biedt op nucleair gebied. Dat meldt de Financial Times op basis van ingewijden. Volgens de krant heeft Peking de test in augustus in het geheim uitgevoerd. De raket zou in een baan rond de aarde hebben gevlogen, voordat het naar zijn doel afdaalde. Volgens bronnen landde de raket uiteindelijk op 32 kilometer afstand van dit doel.

Hypersonische raketten kunnen worden gebruikt voor de levering van nucleaire wapens en gaan vijf keer sneller dan het geluid. In tegenstelling tot ballistische raketten vliegen hypersonische raketten in banen laag in de atmosfeer, waardoor ze hun doel mogelijk sneller kunnen bereiken.

De Verenigde Staten zouden zijn verrast door de vooruitgang van China op het gebied van hypersonische wapens. Naast China werken ook de VS zelf aan de ontwikkeling van hypersonische technologie. Ook Rusland en zeker vijf andere landen werken aan deze technologie. Vooralsnog zijn landen echter minder goed in staat zich te verdedigen tegen de hypersonische raketten dan tegenover andere raketten.

Het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, heeft nog niet gereageerd op het bericht van de Financial Times.